Надя Чет Окт 12, 2017 6:28 pm
В три часа през нощта в един страсбургски бар се беше разположила разнородна компания - пишещи братя, телевизионери, депутатки, оператор и шофьор. Онова, което ги обединяваше - бяха до един българи.
Разговорите, след наситения със събития ден в Съвета на Европа, вървяха вяло. Чуваха се откъслечни думи, известни имена. И ето, че някой подхвана тема, която вдъхна живот на присъстващите, звъннаха чаши и разбудиха окончателно позаспалите. Всички искаха да кажат мнението си, защото ставаше дума за нещо фундаментално и важно - как е по-вкусна шкембе чорбата - при добре измито шкембе или не? Или както сполучливо се изрази шофоьорът (всъщност майорче от разузнаването) - от шкембе с лайна или без лайна. Дотогава мислех, че българите разбират най-много от футбол, а българките - от кафе и мъже, но се оказа, че не е така. Бяха демонстрирани толкова дълбоки познания от всички присъстващи, че след разразилата се кавга не остана място за съмнение.
Не са туршията, чушкопека, теглените кори за баница или гуакамолето. Не! Шкембе чорбата е!
Спечели експертното мнение, че най-вкусно в историята си остава "лайняното шкембе" от старите, приличащи на складове и измазани със зелена блажна боя, шкембеджийници.
Ех, какви славни времена бяха, наистина...